Dolgu Dişim Ağrıyor Ne Yapmalıyım?

20 Ara
Dolgu Dişim Ağrıyor Ne Yapmalıyım

Diş hekimleri tarafından çürük veya hasarlı dişleri onarmak için uygulanan dolgu tedavisi oldukça yaygın bir dental prosedürdür. Ancak zamanla dolgulu dişlerde çeşitli nedenlerle ağrı oluşabilmektedir.

Dolgulu dişlerinde ağrı yaşayan ve bu ağrıdan kurtulmak isteyen pek çok kişi de “dolgu dişim ağrıyor ne yapmalıyım?” sorusuna yanıt aramaktadır. Dolguların eskimesi veya hasar görmesi durumunda ağrı ve rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir.

Eğer eski dolgu dişiniz ağrıyorsa bu durumla başa çıkmak için atılacak adımları bilmek önemlidir. Eski dolgulu dişim ağrıyor gibi problemler yaşayan kişiler için dolgu diş ağrısıyla başa çıkmanın yolları arasında şunlar yer almaktadır.

  • Eğer dişte ağrı hissediliyorsa ilk olarak hemen ağız içi antiseptik bir gargara kullanarak ağız hijyeni sağlanabilmektedir.
  • Ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar (hekiminizin önerdiği dozda) kullanılabilmektedir.
  • Ağrılı bölgeye soğuk ya da sıcak kompres uygulamak geçici rahatlama sağlayabilmektedir. Ancak bu yöntemi uzun süreli kullanmamak ve sıcak uygulama için aşırı sıcak su kullanmamak önemlidir.
  • Eğer ağrı devam ederse veya şiddetlenirse derhal bir diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Diş hekimi, dişin durumunu değerlendirerek uygun tedaviyi önerecektir.
  • Diş hekimi ağrının kaynağını belirlemek ve dişin iç yapısını incelemek için röntgen çekimleri isteyebilmektedir. Doğru tanı ve tedavi planı için önemlidir.
  • Eğer eski dolguda bir hasar tespit edilirse diş hekimi dolgu malzemesini yenileyebilmekte veya hasarlı bölgeyi onarabilmektedir. Ağrının giderilmesine ve dişin sağlığının yeniden kazanılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Eğer dişteki hasar çok ciddi ise ve sinir dokusunu etkilemişse diş hekimi kanal tedavisi önerebilmektedir. Kanal tedavisi dişin içerisindeki enfeksiyonu temizlemek ve dişi korumak amacıyla yapılmaktadır.
  • Diş sağlığınızı korumak için düzenli diş kontrolü randevularınızı aksatmamak önemlidir. Diş hekimi, olası sorunları erken aşamada tespit ederek tedavi sürecini kolaylaştırabilmektedir.

Dolgu diş ağrısıyla karşılaşmak tedavi edilebilen bir durumdur. Ancak bu süreçte uzman bir diş hekiminden yardım almak doğru tanı ve etkili bir tedavi planı için kritik öneme sahiptir. 

Yeni Dolgu Yapılan Diş Neden Ağrır?

Bazı durumlarda yeni yapılan bir diş dolgusu sonrasında kişiler kısa süreli ağrı veya rahatsızlık hissedilebilmektedir. “Yeni dolgu yapılan diş neden ağrır?” sorusuna yanıt olarak; Yeni dolgu ağrısının olası nedenleri arasında şunlar yer almaktadır.

  • Yapılan dolgu işlemi sırasında diş etrafına uygulanan duyarsızlık sağlayan lokal anestezikler, işlem sona erdikten sonra etkisini kaybederken ağrı hissedilebilmektedir. Yaşanan bu sorun genellikle geçicidir ve birkaç saat içinde kendiliğinden düzelmektedir.
  • Diş dolgusu işlemi sırasında dişin çürük kısmı temizlendikten sonra dolgu maddesi uygulanmakta ve işlem sırasında dişin çevresindeki dokularda hafif bir iltihaplanmaya neden olabilmektedir. İnflamasyon, sinir uçlarını uyararak kısa süreli ağrıya yol açabilmektedir.
  • Dişin yapısal özellikleri ve büyüklüğü uygulanan dolgunun büyüklüğüne ve cinsine bağlı olarak ağrıya neden olabilmektedir. Dişin içine yerleştirilen dolgu, dişin dokularıyla uyum sağlamaya çalışırken geçici bir hassasiyete neden olabilmektedir.
  • Yeni yapılan diş dolgusu bazen geçici olarak soğuk veya sıcak hassasiyetine neden olabilmektedir. Dişin içindeki sinir uçlarının dolgu malzemesine tepki göstermesinden kaynaklanabilmektedir.
  • Dolgu malzemesi seçiminin hastanın diş yapısına ve hassasiyetine göre yapılmaması dolgulu dişte ağrılara sebebiyet verebilmektedir.

Yeni dolgu sonrasında ağrı devam ederse veya şiddetlenirse vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmak gerekmektedir. 

Eski Dolgulu Diş Neden Ağrır?

Eski dolgulu dişlerde dolgu malzemesinin zamanla aşınması kaçınılmaz bir durumdur. Aşınma dişin orijinal yapısal bütünlüğünü bozabilmekte ve dişin çeşitli bölgelerinde hassasiyete neden olabilmektedir.

Aşınma sonucunda dişin iç kısmındaki sinirlere daha fazla baskı uygulanabilmekte bu da ağrıya sebep olabilmektedir. Eski dolgular zamanla çatlamaya meyilli hale gelebilmektedir. Oluşan çatlaklar, bakteri ve mikropların dişin içine girmesine izin vermektedir.

Çatlamış bir dolgu dişin iç yapısını zayıflatarak ağrıya yol açabilmektedir. Ayrıca çatlaklar nedeniyle dişin sıcak ve soğuk uyarıcılara daha hassas hale gelmesi mümkündür. Eski dolgular ayrıca zaman içinde çürüyebilmektedir.

Eğer dolgu çürürse altındaki diş dokuları bakteri ve asitlere maruz kalabilmektedir. Dişin çevresindeki dokuların iltihaplanmasına ve ağrıya neden olabilmektedir. Ayrıca eski bir dolgunun çevresindeki diş yüzeyi de çürüme eğilimindedir ve bu da yeni çürümelerin ortaya çıkmasına yol açabilmektedir.

Eski dolgulu dişlerde sinir uçlarına yönelik baskı veya tahriş de oluşabilmektedir. Tahriş ise dişte ağrı hissine neden olmaktadır. Dolgu malzemesinin değiştirilmesi veya dişin yeniden şekillendirilmesi gerekebilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra, eski dolgulu dişlerin çevresindeki diş etleri zaman içinde iltihaplanabilmekte veya çekilebilmektedir. Bu durum da dişin etrafındaki destek dokuların zarar görmesine ve ağrıya neden olabilmektedir. Diş muayenesi için İstanbul Dent House‘dan randevu alabilirsiniz.

Yemek Yerken Dolgulu Dişim Ağrıyor

Diş ağrısı günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen yaygın bir sorundur. Özellikle yemek yeme sırasında dolgulu dişte ağrı hissi hem fiziksel rahatsızlığa hem de psikolojik streslere neden olabilmektedir.

Yemek yerken dolgulu dişte meydana gelen ağrı ciddi bir sorunun habercisi olabilmektedir. Bu nedenle de ağrı devam ederse en kısa sürede bir diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Profesyonel bir muayene ile sorunun kaynağı tespit edilip uygun tedavi uygulandığında ağrı ortadan kalkmaktadır.

Ancak yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor şikayetine sahip kişilerin uzman hekim öncesi uygulayabileceği ve bu ağrıdan kurtulabileceği çözüm yöntemleri arasında şunlar yer almaktadır.

  • Soğuk Kompres Uygulaması
  • Tuzlu Su ile Gargara
  • Hekim Önerisiyle Ağrı Kesici Kullanımı
  • Diş Hijyenine Dikkat Edin
  • Soğuk ve Sıcak Gıdalardan Kaçının
  • Sert veya Yapışkan Gıdalardan Kaçının
  • Stresi Azaltın
  • Düzenli Diş Kontrollerine Devam Edin

Özellikle zaman içinde dolgu malzemesi çatlayabilmekte, aşınabilmekte veya düşebilmektedir. Yaşanan bu durumlar da yemek yerken dolgulu dişte ağrı sorununun en yaygın nedeni olarak kişileri oldukça rahatsız edebilmektedir.

Dolguda meydana gelen hasarın çözümü için uzman diş doktoruna görünmek gerekmektedir. Daha basit nedenlere sahip ağrılar ise yukarıdaki çözüm yöntemleri ile ortadan kaldırılabilmektedir.

Dolgu Diş Sızlaması Nasıl Geçer?

Günümüzde birçok kişi diş çürükleri veya hasar görmüş dişler için uygulanan dolgu işlemlerini tercih etmektedir. Ancak bazı durumlarda dolgu yapılan dişlerde sızlama hissi ortaya çıkabilmektedir. Oluşan sızlamalar genellikle geçici bir durum olsa da bazı durumlarda rahatsızlık verebilmektedir.

Sızlayan dolgu diş ile başa çıkmanın birkaç etkili yolu bulunmaktadır. “Dolgu diş sızlaması nasıl geçer?” Sorusuna yanıt olarak; Sızlamayı hafifletecek veya ortadan kaldıracak en etkili yöntemler arasında şunlar yer almaktadır.

  • İlk günlerde dolgu uygulanan dişteki hassasiyeti azaltmak için aşırı sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının.
  • Doktorunuzun önerisi üzerine ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz. Ancak bu ilaçları doktorunuzun talimatlarına göre düzenli olarak kullanmalısınız.
  • Florür diş minesini güçlendirebilir ve hassasiyeti azaltabilir. Florür içeren diş macunları, diş hekiminizin önerisiyle kullanılabilir.
  • Dişlerinizi fırçalarken yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmak, diş etlerinize ve dolgu yapılan bölgeye zarar verme riskini azaltabilir.
  • Eğer sızlama ve hassasiyet devam ederse veya şiddetlenirse, mutlaka diş hekiminize başvurmalısınız. 
Paylaş:
Yorum yaz

05519612787

Hemen Arayın!

Mail Adresi

[email protected]

Aksaray/İstanbul

Haseki Sultan Mahallesi